Skip to main content

Priznanje Muzeja norosti 2022

Objavljeno: Čet, 08.12.2022 - 17:03

V Muzeju norosti prvič podeljujemo priznanje za najboljša študentska zaključna dela. S priznanjem želimo javno pohvaliti mlade, ki so v preteklem študijskem letu v svojih delih raziskovali obravnavo ljudi s težavami v duševnem zdravju in/ali institucionalno oskrbo, pri tem pa opozorili na potrebo po uresničevanju človekovih pravic in zagotavljanju storitev v skupnosti. 
 

Na razpis je prispelo sedem predlogov, ki so jih poslale same študentke, njihove mentorice in mentorji ali druge predavateljice. Razveseljivo je, da so med prijavami zaključna dela študentk različnih disciplin, s Fakultete za zdravstvene vede in Pravne fakultete Univerze v Mariboru ter Fakultete za socialno delo, Pedagoške fakultete in Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Med prijavljenimi tokrat ni bilo kandidatke za najboljše doktorsko delo.
 

Petčlanska komisija strokovnjakinj s področja dezinstitucionalizacije in človekovih pravic je izbrala za najboljše:
 

diplomsko delo z naslovom “IZKUŠNJA ŠTUDENTKE SOCIALNEGA DELA S PSIHIATRIČNIM SISTEMOM POMOČI V SLOVENIJI”, avtorica ANA ŠPAN, Fakulteta za socialno delo, mentorica: red. prof. dr. Vesna Leskošek. 
 

in
 

magistrsko delo z naslovom “SPOLNO ŽIVLJENJE OSEB, KI BIVAJO V SOCIALNO VARSTVENEM ZAVODU HRASTOVEC”, avtorica VANESSA KOZAR, Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani, mentorica: doc. dr. Špela Razpotnik, somentorica: asist. dr. Darja Tadić.
 

Komisija je pri izboru dala prednost delom, ki so skladna s prizadevanji Muzeja norosti za dezinstitucionalizacijo in ozaveščanje širše javnosti o tej temi, so poudarila uporabniško perspektivo in izrazila kritičnost do sistemske ureditve dolgotrajne oskrbe v Sloveniji.
 

Prejemnicama priznanj in njunim mentoricam iskreno čestitamo!
 

Slovesna podelitev priznanj bo (zaradi zadržanosti Varuha namesto 19. 1.) potekala v ponedeljek, 13. februarja 2023, v Muzeju norosti na gradu Cmurek na Tratah, udeležil se je bo tudi Varuh človekovih pravic.
 

Aktivnosti izvajamo znotraj projekta Iz institucij k ljudem, ki je podprt s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014–2021.

Prijavite se na novice
 

Če želite biti obveščeni o dogajanju pri nas, nam zaupajte svoj email naslov.
 

Vaš e-naslov bomo hranili za pošiljanje obvestil Muzeja norosti, teh podatkov ne bomo uporabljali v druge namene. V kolikor obvestil Muzeja norosti ne želite več prejemati, nam to sporočite na info@muzejnorosti.eu in vaš e-naslov bomo izbrisali iz našega seznama. Hvala za zaupanje.

V katerem jeziku želite prejemati novice