Skip to main content
prebivalec Trat

Zgodbe s Trat

Žepnica Grad Cmurek
 

Igor Sapač v žepnici o gradu Cmurek poglobljeno raziskuje enega izmed najstarejših ohranjenih srednjeveških gradov na Slovenskem. S strateško postavitvijo na skalni pomol nad reko Muro, po kateri od leta 1919 poteka mejna črta, grad v širšem prostoru predstavlja edinstven kulturni spomenik. Grad Cmurek sta okoli leta 1140 kot središče zemljiškega gospostva zgradila Burkhard in njegova žena Judita, ki sta se po njem tudi poimenovala. V obsežnem grajskem kompleksu so danes še vedno razpoznavne njegova visokosrednjeveška arhitekturna zasnova in kakovostno izklesane umetnostne prvine. Med zgodnjenovoveškimi preureditvami gradu v renesančno plemiško rezidenco družine Stubenberg izstopa zaključeno monumentalno arkadno notranje dvorišče. Grad, ki je bil stoletja dolgo neločljivo povezan z neposredno okolico, je v 20. stoletju zaznamovala v njem delujoča zaprta socialnovarstvena ustanova oziroma »norišnica«. Po zaslugi posameznikov, združenih v dediščinsko skupnost Muzeja norosti, Trate, od leta 2013 ponovno postaja prepoznavno središče obmejnega sožitja.

 

Avtor: Igor Sapač

Založnik: Založba ZRC

Soizdajatelja: Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta in Muzej norosti, Trate

ISBN: 978-961-05-0779-6

Specifikacija: mehka vezava, 21 × 13 cm, 136 strani

Žepnica je izšla s podporo Ministrstva za kulturo RS.

MK SI

Grad iz zraka

Prispevki k biografiji Terezije Mostler

Radijska oddaja prinaša kratek uvid v pionirske čase slovenske fotografije. Toda ne katere koli, temveč umetnosti in obrti, ki ju je vodila ženska roka. Slovenske fotografinje, kot je videti tudi v svetu, so v zgodovini veliko manj znane kot njihovi kolegi, čeprav je med pionirji kar nekaj žensk. O nenavadni usodi Terezije Mostler s Trat, ene prvih slovenskih fotografinj bo pripovedoval Marko Radmilovič v oddaji Sledi časa ...

Radijski oddaji Sledi časa lahko prisluhnete iz arhiva RTV Slovenija
Pripravil: Marko Radmilovič, 4. 9. 2022

telefon in tablete

Film Muzej norosti

Dokumentarni film Muzej norosti si lahko ogledate v arhivu RTV Slovenija

 

scenarist, režiser in montažer: Amir Muratović

direktor fotografije: Bernard Perme

avtorja glasbe: Ana Kravanja in Samo Kutin

dobrodošli

Povejte nam svojo zgodbo s Trat

V gradu Cmurek na Tratah, ob slovensko-avstrijski meji, od leta 2013 deluje Muzej norosti. 
 

Umestili smo ga v nekdanjo veliko institucijo, ki se je imenovala Zavod za duševno in živčno bolne Hrastovec - Trate in jo je država leta 2004 zaprla z zagotovilom, da bo ljudi preselila nazaj v skupnost, kjer jim bo nudila podporo za dostojno življenje.
 

V muzeju zbiramo gradivo, s katerim obiskovalcem pokažemo, kako je bilo videti življenje v taki ustanovi na robu države. Nekaj gradiva smo že zbrali in ga tudi predstavili na razstavi. Manjkajo nam še pričevanja ljudi, ki so v tem zavodu na Tratah živeli. Za ljudmi, ki so se leta 2004 od tu odselili, smo izgubili vse sledi. Radi bi slišali njihove zgodbe, zapisali njihove spomine in jih predstavili v muzeju kot spomin in opomin. Vse, ki kaj veste o zavodu na Tratah prosimo, da nam pomagate pri zbiranju zgodb o življenju in delu v zavodu  na Tratah. Pišite nam na info@muzejnorosti.eu ali nas pokličete na 070 433 219
 

Utrinki s Trat

knjiga in cigareti
zdravila?
dobrodošli
telefon in tablete
prostor zdravnika v Muzeju norosti
Zgodbe s Trat
Zgodbe s Trat
Zgodbe s Trat
Zgodbe s Trat
Zgodbe s Trat
Zgodbe s Trat

Prijavite se na novice
 

Če želite biti obveščeni o dogajanju pri nas, nam zaupajte svoj email naslov.
 

Vaš e-naslov bomo hranili za pošiljanje obvestil Muzeja norosti, teh podatkov ne bomo uporabljali v druge namene. V kolikor obvestil Muzeja norosti ne želite več prejemati, nam to sporočite na info@muzejnorosti.eu in vaš e-naslov bomo izbrisali iz našega seznama. Hvala za zaupanje.

V katerem jeziku želite prejemati novice