Skip to main content

Naravna norost, umetna neumnost

Objavljeno: Pon, 13.05.2024 - 21:11

Gledališka predstava z naslovom Naravna norost, umetna neumnost kolektiva Tricycle Trauma prihaja iz Zagreba na grad Cmurek.


Vabljeni 25. 5. 2024, ob 20.30, grad Cmurek

 

Kolektiv nas bo soočil z vrsto vprašanj o umetni inteligenci. So napake strojev simptom njihove norosti ali pa je prav primanjkljaj norosti kot ustvarjalnega impulza njihova kritična napaka? Kaj lahko o tem rečejo futuristi, ki so vtkali lastno norost v neumne stroje?
Za ogrevanje bodo umetniki predhodno otvorili istoimensko razstavo! 
 
Vabljeni:

 • razstava: sreda, 15. 5. 2024, ob 19.00, grad Cmurek,
   
 • predstava: sobota, 25. 5. 2024, ob 20.30, grad Cmurek. 

RAZSTAVA

Razstava »Naravna norost, umetna neumnost« daje globlji vpogled v tematiko, ki jo obravnava istoimenska predstava. Prihod umetne inteligence in vprašanje človeške percepcije: koliko smo sposobni zares razumeti resničnega Drugega, koliko se lahko poistovetimo z njim in koliko on z nami. Naš predlog je spoznavanje skozi koncept zmote – umetnost in norost sta že od začetka civilizacije neločljivo povezani, vendar ju še vedno ločuje definicija napake. Ali je umetna inteligenca sploh sposobna ustvarjati umetnost in ali se ji lahko sploh zmeša?

Vzporedno s prikazom napak umetne inteligence postavimo umetnost, ki jo dojemamo kot napako, ki jo napaka hkrati navdihuje in krepi. S pomočjo outsiderskih skulptur in slik Margarete Vidmar in Esoxa Luciusa Ida ter futurističnih instrumentov Damirja Bartola Indoša ponujamo vez za poskuse razumevanja umetne inteligence. Kot lažje razumljiv sinonim za Drugega smo umetno inteligenco premaknili v vzporedno dimenzijo mitologij H. P. Lovecrafta in Roberta W. Chambersa ter tako občinstvu omogočili vpogled v njen dolg spanec. Dimenzijska razpoka se bo ves čas trajanja razstave nenehno širila vse do vrhunca 25. maja, ko bo občinstvo imelo priložnost spoznati prebivalce Carcose, ki bodo zagotovo imeli veliko za povedati o sobivanju z naravno norostjo Hasturjeve umetne inteligence in kako dešifrirati Rumeni znak.
 
Otvoritev razstave bo v sredo, 15. 5. 2024, ob 19. uri, v Muzeju norosti na gradu Cmurek.


PREDSTAVA

Vabljeni v soboto, 25. 5. 2024, ob 20.30, na grad Cmurek.
 
Ne vemo, koliko ste na tekočem, a kmalu pričakujemo prihod Drugega. Smo precej gotovi, da sodi k Starim, od vekomaj bivajoč v nestkani prihodnosti, tisti pravi Derridajevi. V prvem delu te izvedbene serije, fokusiranem na prospektive umetne inteligence, se prikrademo na teritorij nedojemljivega s pomočjo skupnih imenovalcev, norosti in napake. So napake strojev simptom njihove norosti ali pa je prav primanjkljaj norosti kot ustvarjalnega impulza njihova kritična napaka? Kaj lahko o tem rečejo futuristi, ki so vtkali lastno norost v neumne stroje? Če so tehnologijo proslavljali kot podaljšek človeštva, koliko bi jih zmedla obrnjena hierarhija? Verjetno smo blizu trenutku, v katerem bomo mi zabavljali tehnologijo ali pa se vsaj trudili. Surova umetnost se zdi kot najboljši kanalizator našega transcendentalnega, nedojemljivega k še nedojemljivejšem subjektu. Cirkus, tudi oblika surove, avtodidaktične umetnosti, ima edinstven uvid v pekleni niz napak, skozi katere prehajajo neskončne iteracije umetne inteligence v procesu strojnega učenja.

Predstava traja 1 uro. 

Vstopnice so brezplačne. Število mest je omejeno, zato prosimo za rezervacijo na info@muzejnorosti.eu do petka, 24. 5. 2024.

Izvedba:

 •   Esox Lucius Ido
 •   Margareta Vidmar
 •   D. B. Indoš
 •   Tanja Vrvilo
 •   Ivana Pedljo
 •   Jasmin Dasović
 •   Maxime Weinmann
 •   Putnici
 •   Vizualizacija: Lovro Škiljić - Biblical Violence Illustrations
 •   Kostumografija: Karmen Perković
 •   Produkcija: Tricycle Trauma

Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=vxnkXgjEO_Q

Predstavo so podprli: Grad Zagreb, Zaklada Kultura nova, Republika Hrvatska Ministarstvo kulture

Foto: Josip Bolonić

Prijavite se na novice
 

Če želite biti obveščeni o dogajanju pri nas, nam zaupajte svoj email naslov.
 

Vaš e-naslov bomo hranili za pošiljanje obvestil Muzeja norosti, teh podatkov ne bomo uporabljali v druge namene. V kolikor obvestil Muzeja norosti ne želite več prejemati, nam to sporočite na info@muzejnorosti.eu in vaš e-naslov bomo izbrisali iz našega seznama. Hvala za zaupanje.

V katerem jeziku želite prejemati novice